Ebury

13.11.2018

Ebury otwiera kolejne biuro. Tym razem w Czechach

Ebury Polska ma istotny udział w procesie powstawania następnych oddziałów firmy w Europie Środkowo-Wschodniej. Aktualnie odpowiada za nowe biuro u naszych południowych sąsiadów.

Mający siedzibę w Londynie fintech, wspierający przedsiębiorców w rozwoju międzynarodowym, m.in. w obszarze rozliczeń transakcji walutowych, otworzył swój polski oddział w 2015 roku. Cel był klarowny – Warszawa miała się stać strategicznym punktem dla działalności firmy w Europie Środkowo-Wschodniej. Dziś polski oddział fintechu, który na co dzień znacznie ułatwia już kilkuset polskim firmom handel zagraniczny, jest wzorem dla innych. Nie dziwi więc, że to właśnie Ebury Polska odpowiada za inne biura w regionie CEE (ang. Central and Eastern Europe).

Nowe biuro Ebury znajduje się w centrum Ostrawy. Pracę w Czechach rozpocznie zespół pracowników, którzy przez ostatnie miesiące szkolili się w Warszawie. Za czeski oddział odpowiadał będzie Tomáš Kudla.

Czechy to bardzo ciekawy rynek, np. ze względu na duży udział handlu zagranicznego w gospodarce tego kraju. Dodatkowo czeska korona, obok forinta węgierskiego i polskiego złotego, jest kluczową walutą rozliczeniową regionu Europy Środkowo-Wschodniej, wskazuje Jakub Makurat, dyrektor generalny Ebury Polska.

Wato też pamiętać, że Czechy, po Niemczech, to kraj do którego najwięcej eksportowały polskie firmy w ubiegłym roku (awans z 3. pozycji w 2016 r. na 2. w 2017 r.). To m.in. dlatego dzięki doświadczeniom i wiedzy polskich ekspertów, czeskie biuro Ebury podjęło w ostatnich miesiącach współpracę już z kilkudziesięcioma firmami.

Przed otwarciem oddziału w Ostrawie, w regionie CEE, powstało także biuro w Rumunii, które rozpoczęło działalność w maju 2018 r.

Na co mogą liczyć przedsiębiorstwa w Czechach? Ebury zaproponuje usługi walutowe, zabezpieczenie ryzyka kursowego oraz rozliczenia międzynarodowe, w tym Ebury Accounts, czyli rachunki płatnicze dla firm, korzystne zwłaszcza dla małych i średnich firm. Niedługo uruchomiona zostanie także usługa finansowania handlu, wymienia Jakub Makurat.

Dodatkowe informacje: